När internet på ert företag är långsamt är det lättast att beställa snabbare fiber. Men det vanligaste problemet är faktiskt det trådlösa nätverket.

Så här analyserar du ditt trådlösa nätverk

(Vill du ha en personlig kontakt nu, ring oss på 08-58777000 eller anmäl dig här.)

Skärmavbild 2019-04-11 kl. 22.08.06UNIFI DEVICES (Access points) 

Här ser ni antalet sändare samt om någon är ur funktion och behöver åtgärdas.

WI-FI INFORMATION

52,5 GigaByte utslaget på 6 arbetsdagar och 8 arbetstimmar (som just ovan rapport avser) ger en snittbelastning på 2,3 Mbit/s. (påminnelse om att en Byte är 8 bits) Den här belastningen är baserad på 18 anställda varav 6 varit på kontoret i snitt. Här kan vi dra slutsatsen att vi har tillräckligt snabbt internet.

MOST ACTIVE WI-FI USERS

Här hittar vi storförbrukarna. Det kan vara en dator som smittats av virus eller en person som jobbar mycket med strömmande film eller ljud. I vårt fall är det en person som sagt upp sig som står för 20% av all bandbredd från en enda mobiltelefon. 

MOST ACTIVE ACCESSPOINTS (user and traffic)

Här kan ni läsa ut hur bra placerade sändarna är. Det vi strävar efter är att ha så jämn belastning som möjligt. Flytta sändarna eller stärk upp högt belastade utrymmen med fler sändare.

Vi mailar ut en enkel rapport. Vill du manuellt undersöka saker mer i detalj så kan du själv få inlogg till ett användarvänligt webbgränssnitt. Kontakta vår kundtjänst för inloggningsuppgifter. 

Obegränsad hårdvara

De flesta switchar och brandväggar klarar idag 1Gbit/s. Har du en som är gammal och inte klarar dessa hastigheter ska de bytas ut. Och även om en brandvägg har en nätverksport som klarar 1Gbit/s så kan dess "throughput" vara betydligt lägre. Och många säkerhetsregler i brandväggen bromsar upp hastigheten ännu mer. Så även om det är lite krångligt så är det lättast att testa dessa enheter genom att koppla din dator med en kort (< 1 meter) nätverkskabel direkt till switchen (kör bredbandskollen.se) och sedan göra om testet när du är inkopplad direkt till brandväggen.

Se till att alla era trådlösa enheter (alltså datorer och mobiler) klarar 5 GHz. Inom en radie på ca 30 meter så kan det endast vara tre gamla 2,4 GHz nätverk för att de inte ska störa varandra.

Rätt antal bra wifi-sändare

Det wifi som sitter i en router (sånt man har hemma) är sällan tillräckligt bra för ett företag. Det är accesspunkter ni ska ha. Den gamla tekniken heter N och använder 2,4 Mhz bandet och klarade en teoretisk hastighet av ca 50 Mbit/s. I verkligheten närmare 10.

Sedan 2013 finns tekniken AC som sänder på 5 GHz och har en teoretisk hastighet av ca 500 Mbit. För att få upp hastigheten började tillverkarna sätta flera antenner i samma sändare. År 2016 lanserades MU-MIMO Wave 2 som har 4 antenner per sändare. Det här innebär att en modern dator kan få väldigt höga hastigheter samtidigt som flera datorer kan få maximal hastighet, samtidigt, på en sändare.

Så se till att era sändare är Wave 2 och att det är tillräckligt många sändare för att täcka upp ert kontor och kanske flera sändare på ytor där det finns många användare. Men se också till att de inte sitter för nära varandra, då stör de varandra. 5-10 meters mellanrum kan du ha som riktmärke.

Optimera inställningarna i ditt trådlösa nätverk

Sändarna är i regel förprogrammerade på maximal sändningsstyrka för att täcka upp större ytor. Är det höga hastigheter ni vill ha ska det vara så låg styrka som möjligt och istället ha flera sändare på en mindre yta.

Se till att sändarna sänder ut på en kanal (frekvens) som det är så lite störningar på som möjligt från andra sändare. Och det gäller även dina egna sändare i samma nätverk. Dock är detta sällan ett problem i 5 GHz nätet.

Finns det en inställning för att styra/föredra 5 GHz så aktivera den.

Låt övriga specialfunktioner vara avstängda. De flesta funktioner belastar sändarna så att hastigheten faktiskt blir lägre när de är aktiverade.

Gå runt i lokalen och testa hastigheten på olika platser med olika inställningar för att hitta optimala inställningar. Det bör vara så lite annan aktivitet som möjligt på kontoret när dessa tester görs så att resultatet inte påverkas av annat användande än ditt test.

Uppgradera ditt bredband

Fiber är inte bara snabbare än alla andra typer av internet. Det är också mer driftsäkert och har lägre svarstider. Idag är det svårt att beställa ett fiber som är långsammare än 1 Gbit/s. Så se till att ni har ett fiber från en leverantör som inte fyllt sitt nät med privatpersoner och att det är minst 1 Gbit/s så har ni så det räcker både i år och ett antal år framöver.

Är du inte en gör-det-självare så säg till oss så kommer vi ut och gör jobbet år er.

Kontakta oss för mer information på 08-58777000 eller anmäl dig här.

Sök fiber på ditt företags adress