Världen drivs på internet och moderna företag kräver sedan 2020års distansarbetande ännu fler höghastighetsinternet för att fungera effektivt. Hastigheten på din anslutning är en mycket viktig faktor, säkerheten inte att förglömma, avgör hur bra allting kommer att fungera. 

Därför kan det verka enkelt att köpa bredband till ditt företag.

Snabbast till billigast pris lika med bäst. Men att shoppa bredband handlar inte bara om hastighet. Lika viktigt är kvalité och tillförlitlighet.

Strul kostar pengar.

Med tanke på allt som du använder internet till, är det inte ett beslut att ta lätt på – det förtjänar omtanke.

Och då har du hamnat rätt.

För att göra saker enkelt för dig har vi gjort research och sammanställt priser från olika leverantörer. Den sammanställningen finner du i slutet av artikeln.

Vi gör också ett försök till att förklara hur mycket bandbredd ditt företag behöver.

Inledningsvis får du en snabb överblick över nödvändiga termer så att du förstår den här internetgrejen bättre. Vi förklarar också hur du på ett enkelt sätt kan testa hur bra din internetanslutning är.

P.S. Få svar på sekunder om vi kan leverera supersnabbt bredband via fiber till ditt företag. Gå hit och sök

Snabb förklaring av den tekniska jargongen

Ibland kan du förvånas över att 100 Mbit/s internet känns långsamt medan 2 Mbit/s känns snabbt. Det är för att det finns många faktorer som påverkar ditt internet.

Det är vanligt att företag får dela på internet med andra i samma fastighet. I det fallet har du inte fått en dedikerad förbindelse som bara är för ditt företag.

Så när grannen börjar sluka bandbredd påverkar det dig.

Men det kan också bero på paketförluster, jitter, latens och nätverkshopp.

Bandbredd i Mbps och Gbps

Bandbredd anger den maximala kapaciteten för din anslutning. Ju mer bandbredd desto fler datapaket kan du skicka på en gång.

Med andra ord – mer bandbredd, snabbare internet.

Megabits per sekund eller Gigabits per sekund är den enhet som brukar används för att mäta hur snabbt ditt internet är.

En gigabit per sekund är 1000 megabit per sekund.

Din bandbredd mäter du enklast med hjälp av Bredbandskollen (klarar upp till 1 Gbps) eller om du spelar i en annan liga kan du använda Speedtest (klarar upp till 10 Gbps).

Paketförlust och jitter

En stabil internetanslutning och hur hög kvalité den har avgörs med hjälp av paketförlust och jitter.

Paketförslut innebär att alla paket inte kommer fram till sin destination. Det är oftast ett resultat av överbelastning på nätet, routrar och switchar.

Det bästa sättet att mäta paketförluster är med hjälp av ping. Ett test görs på ett sånt sätt att man ”pingar” (skickar paket) och får sen svar på antal paket som inte kommer fram.

Ett nätverk med bra kvalité skickar alla paket jämnt fördelat. Har du jitter innebär det att kvalitén varierar och något som uppstår när paket kommer fram oregelbundet.

För gamers är paketförlust och jitter skillnaden mellan att vinna och förlora. För företag kan det innebära att röst- och videosamtal kopplas ner och förvrängs.

Oavsett så är paketförlust och jitter ingen trevlig upplevelse. Med en bra router och höghastighetsinternet kan du lösa problemet.

Latens (fördröjning)

Latens mäts i antal millisekunder (ms) och är helt enkelt hur lång tid det tar för paketen att färdas från A till B.

En viss nivå av latens finns alltid. Det beror på fysikens lagar.

All trafik måste passera servrar och andra enheter på internet innan de når sin slutdestination, och på grund av den hantering som krävs för att allt ska gå rätt till, uppstår lite fördröjning.

Den hanteringen orsakar en viss fördröjning och desto fler enheter dina datapaket behöver färdas via, desto mer latens.

Därför får du oftast lägre latens när du skickar datapaket till en server i Sverige än vad du får till andra sidan jordklotet.

Nätverkshopp

Tyvärr är det här bortom din kontroll att påverka och det avgörs av hur stora och små internetoperatörer samarbetar med varandra.

Nätverkshopp är vägen mellan din dator och slutdestinationen, exempelvis en webbplats.

När du ansluter till en webbplats – låt oss säga telekompaniet.se – måste trafiken gå igenom flera mellanhänder innan du når webbplatsen. Trafiken går via din lokala router, din internetleverantörs router, ut till större nätverk och så vidare.

Hur du testar din internetanslutning

Så här enkelt testar du:

  1. På en Windows dator öppnar du sök, skriver CMD och trycker på Enter.
  2. Sen skriver du: ping sunet.se och trycker på Enter.
  3. Sen skriver du: tracert sunet.se och trycker på Enter.

Ping och tracert är kommandot och sunet.se är slutdestinationen.

kommandoprompt-ping

Med ping-kommandot ser du hur lång tid det tar för dig att få svar från slutdestinationen och om du har några paketförluster längs vägen.

I vårt test har vi en genomsnittlig latens från oss till sunet.se på 2 millisekunder. Det är bra. Vi kan också se att alla våra paket kommer fram. Ännu bättre.

kommandoprompt-tracert

Med tracert-kommandot ser du vägen dina datapaket tar.

Resultatet visar att från vår router (IP-adress: 10.10.10.10) hoppar vi först ut till en internetleverantör, sen vidare mellan ett par andra servrar tills vi hamnar på Sunets webbserver.

Totalt åtta hopp i vårt test.

Inga konstigheter eftersom våra datapaket bara reser inom Sverige i det här fallet. En tracert mot microsoft.com eller alibaba.com kommer att ge andra resultat.

Om du gillar att analysera och mäta ditt nätverk och internetanslutning mer djupgående rekommenderar jag PingPlotter.

Hur mycket bandbredd behöver mitt företag?

Det finns inget enkelt svar på den här frågan.

Men enligt ett flertal studier, från välrenommerade Nielson Norman Grop, är slutsatsen att den beräknade bandbredden per användare kommer att fortsätta växa med 50% årligen.

Det är en omfattade studie som började 1983 och har uppdaterats flera gånger fram till 2019. Hittills har prognoserna stämt i 37 års tid.

Med det sagt, låt oss titta på varför dagens behov behöver möta morgondagens behov.

Fildelning

Det har aldrig varit enklare att dela saker med varandra och samarbeta.

Du kan bifoga extremt stora e-postfiler, ladda upp en ännu större fil till din molnlagring och ladda ner en reviderad version av samma fil.

Allt detta kräver mer bandbredd än vad som krävdes tidigare. Det är också viktigt att bandbredden är symmetrisk eftersom att du både laddar upp och ner i dessa sammanhang.

Molntjänster

Det är ingen tvekan att molntjänster är här för att stanna. Allt från att strömma musik till innovativa företagslösningar.

När du använder molntjänster konsumerarar du ständigt datatrafik och i takt med att företag använder fler och fler molntjänster ökar också kravet på ökad bandbredd.

Högupplöst video

En av de mest bandbreddskrävande sakerna är att strömma högupplöst video.

Detta är inte bara reserverat för de som sitter i TV-soffan och strömmar högupplöst från Netflix. Det händer på företaget när kollegor strömmar från YouTube och Facebook.

Man brukar säga att HD-video slukar 5 Mbit/s och Ultra HD 25 Mbit/s.

Videokonferenser, videosamtal och webinars är väldigt likt att strömma högupplöst video.

Allt detta kräver en enorm mängd bandbredd för att leverera en bra upplevelse.

Mjukvaruuppdateringar

Det släpps ständigt nya uppdateringar till alla dina enheter som datorer, telefoner och musikspelare.

Ett fenomen som inte fanns för tio år sen.

Men numera en standard, multiplicerat med antal personer på företaget.

Allt detta slukar bandbredd och det sker oftast i bakgrunden utan att du tänker på det.

Så hur mycket bandbredd behöver ditt företag?

Det enkla svaret är att du behöver tänka på hur mycket du behöver nu, men även imorgon. Om studierna är korrekta (vilket de har varit i 36 år) kommer dina bandbreddskrav att dubblas varje år.

Vi brukar säga att 10 Mbit/s är för lite med dagens mått, 100 Mbit/s är ett lågvattenmärke och 1000 Mbit/s är den nya standarden.

Och eftersom att bredband via fiber är det mest framtidssäkra vi känner till, är det en smart investering.

Bästa pris på internet via fiber för företag

När det finns så många olika leverantörer som erbjuder internettjänster är det svårt att besluta sig för vem som är bäst.

Och vad avgör vem som är bäst? Är det pris, hastighet och de andra faktorerna som vi redan gått igenom?

Ja.

Men det är också värt att titta på leverantören som helhet.

Vilka andra tjänster kan de erbjuda och förväntar du dig att stanna hos leverantören i många år? (Självklart tänker du att ett långsiktigt samarbete är bäst).

Därför bör priset inte vara det primära, utan kombinationen av affärskritiska lösningar leverantören kan hjälpa dig med.

Bra att känna till.

Vi ville förenkla den här tabelluppställningen och har medvetet tagit bort faktorer som antal IP-adresser och startavgifter. I vissa fall kan du förhandla bort startavgifter och om du kan motivera varför du behöver fler IP-adresser får du det gratis.

Alla leverantörer kan erbjuda olika bindningstid, men de flesta har avtalen bundna på 36 månader.

Priserna som du ser gäller för hastigheten 1000 Mbit/s och gäller våren 2018 där Stokab finns. Ytterstad definieras av Farsta och innerstad av Kungsgatan.

Prisjämförelse på fiber till företag i Stockholm

jamforelsetabell-fiberleverantorer-2018-10

Vad är källan till priserna?

Vi bad helt enkelt om att få offert från alla leverantörer på en adress i Farsta och en i innerstaden. Vi kontaktade uppemot 20 leverantörer, men mindre än hälften återkopplade till oss. De stora och seriösa aktörerna Telia, Bahnhof, Tele2, IP only och Telenor blev därför en del i denna jämförelse medans de billigaste aktörerna som ex. Bredband2 och Stockholms Stadsnät inte blev det. Så är det billigast fiber ni vill ha till ert företag så kan ni kontakta dem själva.

Vilket är en faktor att ta hänsyn till.

Du ska inte behöva jaga när du vill köpa. Det ska gå snabbt att få svar.

Sammanfattning

Bandbredd är viktigt, men kom ihåg att lika viktigt är kvalité och tillförlitlighet.

Om du ser annonser som anger superhöga hastigheter är det baserat på max hastigheter under optimala förhållanden.

Det inkluderar bland annat din router, leverantörens infrastruktur och alla servrar från dig till slutdestinationen. En dag kommer alla dessa saker att vara lika bra, men idag finns det många flaskhalsar på internet.

Däremot kan du påverka två tredjedelar av dessa saker.

Sök och få svar på sekunder om du kan få fiber till ditt företag från en leverantör som inte stryper din bandbredd eller begränsar hur mycket data du kan använda.

New Call-to-action