Problem med samtalskvalité i din softphone?

Har du en softphone på din dator (pc eller mac) och de du pratar med upplever dålig samtalskvalité? Här hoppas vi kunna beskriva tekniken så att du kan hitta en lösning.

De potentiella felkällorna är tyvärr många, om vi håller oss på din sida av samtalet (alltså att felet inte ligger hos den du pratar med) så berör din röst dessa 8 potentiella felkällor:

1. Headsetets mic
  2. Trådad eller trådlös anslutning till datorn
  3. Mjukvaran i datorn (softphonen)
  4. Hårdvaran i datorn (ex. processor, ramminne, ljudkort, nätverkskort)
  5. Företagets nätverk (trådat eller trådlöst)
  6. Företagets switch
  7. Företagets brandvägg
  8. Företagets bredband/internetförbindelse

1 och 2. Prova ett trådat headset av annat fabrikat. Exempelvis passar troligen ett trådat headset till mobiltelefonen även i datorn.

3. Telekompaniet erbjuder två olika softphones. Den ena är webbaserad och den andra körs som en applikation på datorn, prova båda. I praktiken kan du använda valfri SIP-klient (softphone) men de vi tillhandahåller är förkonfigurerade att fungera med bara användarman och lösenord.

4 och 5. Prova en annan dator som är ansluten till företagets trådbundna nätverk.

6, 7 och 8. Är problemet här så bör merparten av er personal ha samma problem med ljudkvalité i softphone. Och har ni Telekompaniets fiber och nätverkspaket ska problemet inte kunna ligga här.

Telekompaniet kan bistå med loggar för samtal gjorda senaste 10 dagarna för att mäta skillnad i samtalskvalité om du ex. jobbar hemifrån en dag och provar en annan dator på kontoret en annan dag.

Skicka loggfil till oss

Vid felsökning av uppstådda fel/buggar i Desktop så är det guld värt att skicka en Desktop rapport till oss. Slå in följande kommando Ctrl + Alt + L när Desktop är öppet, ett meddelande dyker upp om att rapporten skickades. Vi har då möjlighet att plocka fram en initierad rapport av användaren, vilket gör det lite enklare att isolera och fånga upp tidpunkten då problemet uppstod.

OBS! Det är samma kommando till Windows och MacOS.

Det finns även en utökad sida med andra tips och trix, för andra saker kring hemarbetet här.