Hur kan jag ringa med Microsoft Teams?

Här samlar vi våra egna favoritfunktioner i teams som hjälper oss att samarbeta bättre och smidigare samt hur du kan använda Microsoft Teams för telefonsamtal

De olika sätten att ringa telefonsamtal med Teams är

Vi börjar med det enkla, att komma igång med grunderna.  Sen kommer en sektion av filmer med tips o trix i teams och så avslutar vi med hur du kan komma igång att ringa och ta emot samtal med Teams.

Eftersom att Teams är i molnet kan alla enkelt ansluta oavsett vart du befinner dig och när det är roligt att samarbeta så gör du det mer.

Microsoft Teams är en central plattform för kommunikation och produktion för alla medarbetare att jobba i, med dokument, möten, chat, samtal och videosamtal

 • Använd chat istället för email.
 • Använd kanaler istället för fildelning/filserver

Tre bilder med förklarande text över hur Teams är uppbyggt

teams-överblick

teams-team

teams-kontakt

Lär dig mer på Microsofts grundkurser i Mircosoft Teams

 

Mina personliga favoritfunktioner i Microsoft Teams 

 • Wiki (typ FAQ/interna anteckningar)
 • Mail -> Teams-kanal (istället för gruppmail eller delade brevlådor)
 • Spara viktiga meddelanden
 • Favoritmarkera de du är i kontakt med mest (hamnar då överst i listan)
 • Forms-bot för att enkelt göra snabba omröstningar direkt i Teams
 • Gemensamma anteckningar i Onenote för ex. ledningsgrupp
 • Filer och inlägg - OneNote i en kanal eller möte.
 • Meddelande (announcement) 
 • Aktivitet - Tar dig direkt till rätt ställe
 • Chat funktion - Försvinner inom 30 dagar - Fästa mest använda chattar.
 • Kalender - Skapa möten direkt i teams, bjud in eller ring upp. Ansluta med knapp istället för länk.
 • Samtal inom organisationen, röstbrevlåda
 • Redigera dokument samtidigt eller tillsammans med kollegor.
 • Plug-Ins: Forms, OneNote

Här samlar vi lite inspirerande videos för dig som vill lära dig mer

De 5 bästa funktionerna på 2 minuter (engelska)

 

De 10 bästa funktionerna på 20 minuter (engelska)

 

Connectors #4 efter 2:22 sekunder.

 

Ta Teams till nästa nivå med telefonsamtal i Teams

Nästan alla använder idag Microsoft Teams i olika utsträckning. Alla har en telefon och de flesta på kontoret lägger massor av tid på att e-post.

Om e-posten och telefonen var i teams skulle en väldigt stor del av din arbetsdag vara i Microsoft Teams. Vad skulle det kunna innebära för dig? Spara tid? Vinning av att allt är på samma ställe? Kanske tas inga mail emot samtidigt som du sitter i ett telefonsamtal? Vad som händer i framtiden kan vi bara spekulera i. Men att telefonen redan idag kan vara i Teams, det kan vi diskutera (och implementera) redan nu. Vi ska gå igenom de olika sätten som finns i Sverige idag. Vad det skulle innebära för dig och hur det hela hänger ihop.

 

Teams som telefonväxel

Skönt att ha allt på ett ställe? Ja, absolut. Men Teams är en relativt ung växel, jag säger inte att den är dålig. Jag säger bara att den är ganska smal i sitt utbud av funktioner och att antalet certifierade tekniker som kan programmera dem och felsöka fortfarande är lågt, framförallt i Sverige. De viktigaste funktionerna som köer och menyval finns givetvis. Och framförallt så kan användarna givetvis ta emot och ringa samtal direkt från Teams i både datorn och mobilen. Det som krävs är att användarna har Microsoftlicensen "phone system" och att ni har en SBC.

Teams som softphone till en Avaya telefonväxel

Antingen så har du redan en Avayaväxel eller så är du i behov av funktioner som finns hos Avaya, men inte i Teams. Det kan kanske vara större utbud av certifierade tekniker eller trådlösa DECT-telefoner på lagret. Alla samtal går in i Avaya för att där distribueras ut på Avayatelefoner och teamsklienter. Utöver en Avayaväxel krävs att användarna har Microsoftlicensen "phone system" och att ni har en SBC.

Teams som softphoneklient till en molnväxel

Inga servrar, inga stora investeringskostnader, inga stora konfigurationskostnader och framförallt, inga bindningstider. Molnväxeln konfigureras enkelt direkt i Teamsklienten. Måste dock göras av en specialist som genomgått vår 8 minuters webbutbildning 😜. Som vanligt krävs Microsoft "phone system" licens utöver Telekompaniets molnväxel.

audiocodes SBC för samtal i teams

Rent tekniskt så sätter vi upp audiocodes SBC för att Teams ska komma in på svenska telenätet. Den enheten gör också att samtalen inte behöver färdas utanför landet. Eller kanske tvärtom, att vi sätter upp den i Microsoft Azure för att du vill att den ska finnas närmare flera länder som ska använda lösningen.

teams-sbc-avaya

Microsoftlicensen Phone System

Finns som tillval för E1 och E3 och ingår i E5. Under 2020 lanserades även Microsoft 365 Business Voice som tillval till Microsoft 365 Business.